قرآن ، آزادی ، حقوق بشر :: قسمت هشتم-8
هدف ازايجاد اين تارنما دراختيار گذاشتن دلنوشته ها،مقاله ها و آثارپژوهشي مولف ، درزمينه هاي علوم اجتماعي ، فرهنگی ، اعتقادی ، تاریخی و.......ميباشد.
۱۴۰۰ خرداد ۲, یکشنبه
قرآن، آزادی و حقوق بشر-8
قرآن ، آزادی ، حقوق بشر :: قسمت هشتم-8
۱۴۰۰ اردیبهشت ۲۱, سهشنبه
دو نگرش متضاد؟!....
دو برادر بودند که یکی از آنها معتاد و دیگری مردی متشخص و موفق بود.
برای همه معما بود که چرا این دو برادر که هر دو در یک خانواده و با یک شرایط بزرگ شده اند، سرنوشتی متفاوت داشته اند؟
از برادرِ معتاد، علت را پرسیدند.
پاسخ داد: علت اصلی شکست من، پدرم بوده است.
او هم یک معتاد بود. خانواده اش را کتک می زد و زندگی بدی داشت. چه توقعی از من دارید؟
من هم مانند او شده ام.
از برادر موفق دلیل موفقیتش را پرسیدند.
در کمال ناباوری او گفت: علت موفقیت من پدرم است.
من رفتار زشت و ناپسند پدرم با خانواده و زندگی اش را می دیدم و سعی کردم که از آن رفتارها درس بگیرم و کارهای شایسته ای جایگزین آن ها کنم.
طرز نگاه هر کس به زندگی، دنیای او را می سازد.
۱۴۰۰ اردیبهشت ۱۹, یکشنبه
خودشناسی و تصمیمگیری موثر
مقدمه
ما در هر حوزهای که فعالیت کنیم، هر علایقی که داشته باشیم یا هر پروژهای را که به انجام برسانیم، به هر حال در دنیایی زندگی میکنیم که اصل مهم موفقیت در تجارت آن برقراری ارتباطات است. در یک کسب و کار ما همواره با همکاران ، مراجعان و مشتریان بالقوه تعامل داریم. روابط و تعاملات ما با دیگران در زندگی شخصی ما بارزتر است و مهمتر از همه این است که ما با خودمان مراوده داریم. همه ما فکر میکنیم که چطور با دیگران رابطه برقرار کنیم که موثرتر و کارآمدتر باشند.در تمامی لحظات زندگی ما در حال تصمیمگیری هستیم. در زندگی شخصی و زندگی کاری با اخذ تصمیمات گوناگونی روبروییم که همگی بر زندگی ما اثر میگذارند. حالا شما برای اخذ تصمیمات به چه معیارهایی توجه میکنید و هنگامی که میخواهید تصمیماتتان را ارزیابی کنید، به چه مسائلی توجه دارید؟ تصمیمگیری و روابط ما با دیگران کاملا به یکدیگر مربوطند. اگر بخواهیم تصمیماتی بگیریم که با ارزشها و اهدافمان موافق باشند و انتظارات ما را برآورده کنند، باید از خودمان شناخت کافی داشته باشیم و نیروهای درونیمان را بشناسیم.
وقتی که اتفاقات بدی رخ میدهند و زندگی به ما سخت میگیرد، اجازه میدهیم که ارتباطمان با درون و منابع الهام بخش درونیمان قطع شود. آن وقت است که رنج میکشیم و کارهایمان درست پیش نمیروند. اما اگر بخواهیم بر زندگی خود و دیگران تاثیر مثبتی بگذاریم و آنطور زندگی کنیم که شایسته ماست، باید وقت صرف کنیم و تلاش کنیم تا نیروی درونیمان را رشد دهیم تا بتوانیم به کمک آن با انرژی بالا و خلاقیت ، تصمیماتی مناسب اتخاذ کنیم.
پرورش نیروی درون
حالا شما چطور این ارتباط و نیروی درونی را پرورش میدهید؟ چطور آن را تقویت میکنید؟ همگی ما باید از معلمان و مربیانمان درس بگیریم تا بتوانیم با انجام کارهایی ساده این ارتباط و نیروی درونی را تقویت کنیم. وقتی توانستیم با درونمان ارتباط موثری برقرار کنیم، میتوانیم بهتر تصمیم بگیریم و این تدابیر مناسب بر کیفیت روابط ما با دیگران اثر گذارند. معمولا وقتی ما این ارتباط درونی ضروری را پرورش میدهیم، بهتر میتوانیم از ملزومات مدیریت آن موقعیت آگاه شویم.علاوه بر این بهتر میتوانیم با مشکلات روبرو شویم و حلشان کنیم. با وجود این ارتباط درونی ، دورنمای بهتر و شفافتری از موقعیتها پیش رویمان قرار میگیرد که با وجود آن میتوانیم با ابتکار و خلاقیت آن را به پیش ببریم . وقتی که میخواهیم تصمیمی بگیریم، گزینههای متعددی پیش روی ماست، اما به نظر من بهترین انتخاب ، آن است که تواناییهای ما را افزایش دهد و به خود ما ، دیگران و آنهایی که در جهت تحقق اهداف یک مجموعه و ارتقای آن میکوشند، آزادی عمل بیشتری بدهد. چند فاکتور وجود دارد که توجه به آنها هنگام انتخاب گزینههای پیشرو ، مفید است:
خلاقیت
یک انتخاب خوب شما را به خلاقیت و نوآوری تشویق میکند و باعث میشود که به دنبال راهحلهای پنهان بروید. علاوه بر این احساس خوبی هم به شما دست میدهد چرا که درمییابید روحیه نوآوریتان تقویت شده است و از اینرو رضایتمند خواهید بود.امنیت و سلامت
وقتی که میخواهید تصمیمی اتخاد کنید، باید آیندهنگر باشید و ببینید که تاثیر آن روی شما ، همکارانتان و نسل آینده چیست؟ پیشنهاد این آیندهنگری را نداریم و به اثرات طولانیمدت یک تصمیم توجه نمیکنیم و اغلب تصمیماتی اتخاذ میکنیم که در کوتاهمدت اثربخش هستند، اما تبعات آن در طولانیمدت روشن و شفاف نیست.فرصتها و اهداف
آیا اگر این گزینه را انتخاب کنید، باز هم به فرصتهای گوناگون دسترسی خواهید داشت؟ آیا میتواند فرصتهای بیشتری برایتان فراهم کند؟ آیا علاوه بر اینکه نیازهای احساسی شما را تامین میکند، در نیل به اهداف شغلی هم موثر است؟نتیجه
اگر تصمیمی که گرفتهاید، روند سخت و دشواری پیشرو داشته باشد، فقط یک چیز میتواند شما را به ادامه راه تشویق کند، اینکه بدانید پس از تلاش و کوشش فراوان به نحو احسن نتیجه خواهید گرفت. این انگیزه باعث میشود که اعتماد به نفس شما بالا رود و انرژی موجود در سیستم نیز افزایش مییابد.ارتباطات
گاهی اوقات ما در کارمان یکه و تنها میمانیم. ممکن است دیگران ما را تنها بگذارند یا خودمان احساس کنیم خیلی تواناییم و کمک دیگران را رد کنیم. اما بدانید که اگر با همکاران و دیگر منابع آگاه ، ارتباط داشته باشیم و تصمیمی اتخاذ کنیم که این ارتباطات موثر ، برقرار شوند و دوام داشته باشند، تصمیم خلاق و عاقلانهای گرفتهایم.رضایت
وقتی که در پایان روز تصمیماتتان را مرور میکنید، خوشحال میشوید و از اینکه اینچنین مدیری هستید، به خود میبالید. یا اینکه سر در گم و عصبی خواهید شد. چرا که کارها مثل کلاف سردرگمی به نظر میآیند؟ اگر گزینه دوم صحیح است، باید حتما در تصمیماتتان تجدید نظر کنید.احساس و نیروی درون
تصمیماتی که ارتباط شما با نیروی درونی و هسته اصلی وجودتان را تقویت میکنند، تصمیماتی هستند که بهترین نتایج را به دنبال خواهند داشت. تصمیماتی که ویژگیهای بالا را داشته باشند، خلاقیت شما راتقویت کنند، به کارهای مفید با اثرات سازنده طولانی مدت منجر شوند و به شما و همکارانتان رضایت و آرامش خاطر هدیه کنند، بهترینهایی هستند که پیشروی شما هستند. این گزینهها خالق انرژی هستند و آن را هدر نمیدهند.ما با اتخاذ آنها به آسودگی و آرامش میرسیم، چرا که میدانیم نتیجه هر چه که باشد، از سختکوشی، درایت و دوراندیشی ما سرچشمه گرفته است. ما خودمان نگارنده سطرهای دفتر زندگی شخصی و شغلیمان هستیم. البته هر کداممان در معرض انواع فشارها ، قدرتها و جبرهایی هستیم که تاریخ بر ما تحمیل میکند. اما در عوض صاحب درایت و خلاقیت هستیم. این هنر را داریم که با دیگران ارتباط برقرار کنیم. این نیروها من و شما را یاری میکنند که کشتی زندگیمان را در این جریان زندگی هدایت کنیم. جریانی که گاهی بسیار متلاطم و خطرناک است.
فردریک داگلاس یکی از سیاهپوستانی بود که قبل از جنگ داخلی آمریکا برای نهضت آزادی سیاهپوستان و مبارزه با بردگی فعالیت میکرد. این سخنران و مبارز مشهور میگوید: حقیقت وجودتان را بشناسید و در عین حال عمل کنید و دست به کار شوید. برای نیل به آنچه میدانید راست و حقیقت است، خطر کنید.
۱۴۰۰ اردیبهشت ۱۸, شنبه
علم روانشناسی پاسخ میدهد!؟.....
رابطه تاخیر در پاسخگویی و دروغگویی؛ علم روانشناسی پاسخ میدهد.
۱۴۰۰ اردیبهشت ۱۷, جمعه
درمان وسواس فکری و عملی؟
چند ترفند برای درمان وسواس فکری و عملی
دکتر ربابه نوری درباره وسواس فکری و راههای درمان آن، اظهار کرد: وسواس یک فکر مزاحم، آزار دهنده و تکراری است که به زور وارد ذهن میشود و فرد را مورد آزار قرار میدهد علی رغم اینکه شخص اصلا تمایلی به فکر کردن راجع به آن موضوع ندارد ولی به زور وارد میشود و معمولا درمورد آن چیزی هست که فرد درمورد آن حساس است.
این روانشناس بالینی ادامه داد: فکرهای وسواسی معمولا راجع به آن موضوعی هست که فرد درباره آن حساس است مانند مذهبی بودن یک شخص که حساسیتهای آن میتواند درباره تمیز یا نجس بودن و...، انسانی که بهداشت برای آن اهمیت زیاد دارد حساسیت تمرکزش بر روی بیماریها میشود، والدی که فرزند دارد نیز این وسواس بر روی بچهها متمرکز میشود که نکند اتفاقی برای فرزندم بیافتد و... است.
این افکار گاهی به تنهایی فقط یک فکر نیستند و میتواند تصویر ذهنی باشد یعنی فرد در ذهن خود تصور میکند که الان برای بچهاش اتفاقی افتاده و در شرایط بدی است و یکسری از این افکار و تصویرسازیهای ذهنی که به ذهن او هجوم میآورد.
وی با بیان اینکه بسیاری از افراد فکرهای وسواسی دارند، تصریح کرد: خیلی از اوقات انسانها فکر وسواسی دارند ولی به مرز اختلال نرسیده است و زمانی که این فکر وسواسی به اندازهای میرسد که در واقع شدت پیدا میکند میتواند آرامش و زندگی او را فلج کند چرا که سبب رنج در آن میشود و فرد را به اختلال وسواسی میرساند.
معمولا فکر وسواسی به تنهایی سراغ فرد نمیرود یعنی گاهی اوقات فکر یا تصویر ذهنی به انسان هجوم میآورد و همراه با بدترین افکار بوده که موجب بر آشفتگی میشود و به دنبال افکار وسواسی در خیلی از موارد رفتار وسواسی هم بروز میدهد یعنی فرد برای پیشگری از آن اتفاق بد شروع به انجام کاری میکند یا اگر آن اتفاق نیافتد و آرامش در ذهن او حاکم شود شروع به فعالیتهای روزمرگی میکند که به آن خنثیسازی یا رفتار وسواسی نیز گفته میشود که فرد برای رهایی از این درد و رنج شروع به انجام کاری میکند.
گاهی این رهایی از درد و رنج و مشغول شدن به انجام کاری آرام آرام تبدیل به عادت و اعمال تکراری میشود یعنی برای جدایی از آن افکار وسواسی مدام به بچهاش تماس میگیرد که کجایی، اتفاقی نیافتاده و یا شروع به شستن لباسها میکند و زمانی که این فکر و رفتار وسواسی به اندازهای میرسد، زندگی فرد را دچار اختلال و رنج میکند و شخص به جای توجه به همسر و فرزند یا زندگیاش در صدد برطرف کردن افکار وسواسی خود است.
وی تصریح کرد: متاسفانه بسیاری از افراد، وسواس را قبول نمیکنند و خیلی هم در برابر این موضوع مقاومت دارند برای اینکه بر این باورند که انسانهای مرتب و منظمی هستند که خیلی رعایت مسائل مختلف را دارند ولی در واقع اینطور نیست و پای یک اختلال با رنج و عذاب در میان است چرا که وسواس بیماری هست که فرد را اذیت میکند.
راههای درمان
برخی از افرادی که با بیماری وسواس درگیر هستند اعتقاد دارند که کار درستی انجام میدهند و برای درمان دیر مراجعه میکنند.
وی با اشاره به دو راه درمان بیماری وسواس، افزود: دو درمان برای این بیماری وجود دارد که همزمان استفاده میشود یکی درمان دارویی است که با تشخیص روانپزشک تجویز میشود و دیگری رفتار درمانی که زیر نظر روانشناس بالینی تحت درمان قرار میگیرد و سبب کاهش درد و رنج و آرام گرفتن میشود.
در رفتار درمانی دستور العملهایی به فرد داده میشود که متناسب با سطح توان و آمادگی فرد تجویز میشود که البته نیاز به همکاری خود بیمار نیز دارد چرا که در درمان بیماری وسواس مشکلی وجود ندارد.
نوری خاطرنشان کرد: اگر فرد دیر به درمان اقدام کرد نیاز است تا با صبر و حوصله مراحل مختلف درمان را طی کند اما متاسفانه گاهی این رفتار وسواسی را والدین به فرزند نیز منتقل میکنند و با تشویق به انجام این رفتارهای وسواسی آن را در کودکی تقویت میکنند و حتی کودک چهار یا پنج ساله هم دچار این رفتار وسواسی میشود چرا که والدین اعتقاد بر درستی رفتارهای خود دارند.
۱۴۰۰ اردیبهشت ۱۶, پنجشنبه
قرآن،آزادی و حقوق بشر-7
قرآن ، آزادی و حقوق بشر : قسمت هفتم-7
۱۴۰۰ اردیبهشت ۱۵, چهارشنبه
قرآن،آزادی و حقوق بشر-6
قرآن ، آزادی ، حقوق بشر-قسمت ششم-6
۱۴۰۰ اردیبهشت ۱۴, سهشنبه
قرآن، آزادی و حقوق بشر-5
۱۴۰۰ اردیبهشت ۱۱, شنبه
قرآن،آزادی و حقوق بشر-4
قرآن،آزادي و حقوق بشر-قسمت چهارم-4
6-خداوند یگانه در سوره مبارک نحل: آیه35 می فرماید ::
وَقَالَ الَّذِينَ أَشْرَكُوا لَوْ شَاءَ اللَّهُ مَا عَبَدْنَا مِن دُونِهِ مِن شَيْءٍ نَّحْنُ وَلَا آبَاؤُنَا وَلَا حَرَّمْنَا مِن دُونِهِ مِن شَيْءٍ كَذَلِكَ فَعَلَ الَّذِينَ مِن قَبْلِهِمْ فَهَلْ عَلَى الرُّسُلِ إِلَّا الْبَلَاغُ الْمُبِين.
و مشرکان [بي خبر از از اختيار انسان در انتخاب باطل] گفتند: اگر خدا ميخواست، نه ما و نه پدران ما چيزي جز او را عبادت نميکرديم و بدون [موافقت] او چيزي را حرام نميکرديم. پيشينيان آنها نيز چنين کردند. پس [با وجود حق انتخاب و اختيار] آيا رسولان وظيفهاي جز ابلاغ آشکار [پيام توحيدي را] دارند؟
《مترجم : مهندس عبدلعلی بازرگان.》
________
7-سوره یس ، آیه ۱۷ ::
پروردگار جهانیان در سوره یس : آیه 17 ، بسیار کوتاه وظیفه و روش اعلام رسالت پیامبر به خلق خدا را به قاطع ترین صورت امکان ، همچون آیات دیگر ، به عنوان درسی برای همه ما بازگو نمود.
وَمَا عَلَيْنَا إِلَّا الْبَلَاغُ الْمُبِينُ
و ما وظيفهای جز ابلاغ[پيام او] نداريم.
8-سوره شوری :: آیه 48 ::
فَإِنْ أَعْرَضُوا فَمَا أَرْسَلْنَاكَ عَلَيْهِمْ حَفِيظًا إِنْ عَلَيْكَ إِلَّا الْبَلَاغُ وَإِنَّا إِذَا أَذَقْنَا الْإِنسَانَ مِنَّا رَحْمَةً فَرِحَ بِهَا وَإِن تُصِبْهُمْ سَيِّئَةٌ بِمَا قَدَّمَتْ أَيْدِيهِمْ فَإِنَّ الْإِنسَانَ كَفُورٌ
پس اگر [از پذيرش دعوت به ايمان] روی گرداندند، [بدان که] تو را [به عنوان] نگهبان نفرستادهايم، بر تو [وظيفهای] جز ابلاغ [رسالت] نيست.
《 ترجمه :: م.ع.بازرگان 》
9-سوره آل عمران :: آیه 20 ::
فَإِنْ حَاجُّوكَ فَقُلْ أَسْلَمْتُ وَجْهِيَ لِلَّهِ وَمَنِ اتَّبَعَنِ وَقُل لِّلَّذِينَ أُوتُوا الْكِتَابَ وَالْأُمِّيِّينَ أَأَسْلَمْتُمْ فَإِنْ أَسْلَمُوا فَقَدِ اهْتَدَوا وَّإِن تَوَلَّوْا فَإِنَّمَا عَلَيْكَ الْبَلَاغُ وَاللَّهُ بَصِيرٌ بِالْعِبَادِ.
ترجمه فارسی ::
پس اگر [متوليان اهل كتاب] با تو به محاجّه [=دليلتراشي براي انكار حق] پرداختند، بگو من روي [دل] خويش به خدا [و نه تعصّبات قومي و نژادي] تسليم كردهام ، و پيروانم [نيز چنين هستند]. و به كساني كه كتاب [=تورات] به آنها داده شده [=علماي اهل كتاب] و اُمّيان [=تودههاي بيخبر آنها] بگو :: آيا شما [هم در برابر خدا] تسليم شدهايد؟ پس اگر [بدينگونه] تسليم شده باشند، به راستي هدايت شدهاند و اگر روي گرداندند،
وظيفة تو فقط رساندن [پيام توحيدي] است و خدا [خودش] به بندگان بيناست.
《 مترجم : م.ع.ب 》
______
10-سوره الغاشیه ، آیات مبارکه ۲۱ الی ۲۶ ::
نکته ها ::
دوستان گرامی ، قبل از اینکه این آیات روشنگر و مهم را به رشته نگارش در آوریم ، این نکته خالی از لطف نیست که ، آفریدگار عالم در آیه ۲۱ ، به پیامبر وحی میکند تا به گوش بندگان خدا برساند ؛ ای رسول خدا ، پس تذکر بده ، که تو تنها تذکر دهنده ای ، تسلطی بر آنان نداری ، یعنی سلطه گر نیستی و بر انسانها هیچ تسلطی نداری ، تذکر و هشدارَت تنها برای گوشهایی اثربخش است ، که در آنها نور تقوی نجاتبخش، توام با یک جوهره پاک انسانی تابیده شده باشد.
خداوند رحمان و رحیم ، وقتی به اینجا میرسد ، همه راههای عدول و انحراف مردمان را تا قیام قیامت سد میکند ،
و حجت را بصورت کامل بر پیامبرش تمام میکند.
خداوند بخشنده و مهربان
می فرماید ::
جزاء ، کیفر و حسابرسی کسانی که از جاده صلح ، صفا و راه ترقی و تکامل خارج میشوند ، و دل به حقیقت نمی سپارند ، و تسلیمِ قوانین و نیروهای هدفمندِ پروردگار یکتا ، در تمامی عالم و کائنات نمیشوند ، تنها و تنها تحت قیمومیت و مسئولیت مخصوص آفریدگار عالم می باشد و بس.
غاشیه:21
فَذَكِّرْ إِنَّمَا أَنتَ مُذَكِّرٌ
پس [مردم را به اين حقايق] يادآور شو كه تو فقط يادآوري كنندهاي [=تنها كارِ تو، بيدارگري است]،
غاشیه:22
لَّسْتَ عَلَيْهِم بِمُصَيْطِرٍ
تو [جز تذكر دادن، حق] سيطره بر آنان نداري.
____
غاشیه:23
إِلَّا مَن تَوَلَّى وَكَفَرَ
[تذكر تو سودمند است] مگر [برای] كسيكه روي گرداند و انكار نمايد،
غاشیه:24
فَيُعَذِّبُهُ اللَّهُ الْعَذَابَ الْأَكْبَرَ
كه خدا او را به عذاب بزرگتر [در آخرت] گرفتار خواهد كرد.
____
غاشیه:25
إِنَّ إِلَيْنَا إِيَابَهُمْ
بيترديد بازگشت آنان به سوي ماست،
غاشیه:26
ثُمَّ إِنَّ عَلَيْنَا حِسَابَهُم
و سپس [در آخرت] بيترديد حسابشان بر ماست.
《 مترجم :: م.ع.ب 》
_________________________
11-سوره ق :: آیه 45 ::
نَّحْنُ أَعْلَمُ بِمَا يَقُـولُونَ وَمَا أَنتَ عَلَيْهِم بِجَبَّارٍ فَذَكِّرْ بِالْقُرْآنِ مَن يَخَافُ وَعِيدِ.
ما به آنچه [از شرك و كفر] ميگويند داناتريم ، تو نيز تحميلكننده [ايمان] بر آنها نيستي، پس [تنها]، آن كس را كه از بيمدادنهاي من ميترسد، به وسيلة قرآن يادآوري كن.
《 ترجمه : م.ع.ب 》
نکته ها ::
آفریدگار عالم ، رسول برگزیده اش را ، تحمیل کننده ایمان و تقوی الهی به مردم قرار نداده است.
ما انسانها هر آنچه را در سینه ها و دلهای خویش از دوگانگی ، شرک ، و از کفر و حق پوشی پنهان و مخفی میداریم ، تنها خدایِ غیب دان از اسرار آن باخبر میباشد.
سپس خداوند عصاره این پیام را به پیامبر بازگو میکند تا به گوش و جان خلق خدا برساند ؛
که ای پیامبر بندگانی که هنوز نور خرد و تعقل خدادادی در آنها خاموش نشده ، و راه درست از نادرست را درک کرده اند ، و از مسیر گمراهی و جهل و سیاهی به راه مستقیمِ هدایت و روشنایی توحید و اندیشه ورزی ، آزادانه ، قدم گذاشته اند ،می فرماید ::
( .....پس [تنها]، آن كس را كه از بيمدادنهاي من ميترسد، به وسيلة قرآن يادآوري كن. )
( سوره ق ، آیه 48 ).
نویسنده مقاله :: #مهدی_گلمحمدی
#قرآن_آزادی_و_حقوق_بشر
#پرتوی_از_قرآن
ادامه دارد.